Què és Wavegarden Barcelona-Montgat?

Wavegarden Barcelona-Montgat és un projecte de Wavegarden BCN, S.L., una empresa privada catalana, propietària en exclusiva dels drets i la tecnologia desenvolupada per l’empresa Wavegarden, S.L. per Catalunya, i que té l’objectiu de desenvolupar, construir i gestionar llacunes d’onades per l’ensenyament i la pràctica lliure del surf.

Què és Wavegarden?

Wavegarden, S.L. és una enginyeria basca que investiga, dissenya, fabrica i instal·la sistemes i llacunes de generació d’onades per a la pràctica del surf. Wavegarden, S.L. s’ha convertit en el líder mundial en el sector de les onades artificials dinàmiques, gràcies a més d’una dècada d’intens I+D i vàries patents tecnològiques. A dia d’avui ja ha completat dos projectes de llacunes de surf amb gran èxit de públic a Gal·les (Regne Unit) i a Texas (EE. UU.).

A on?

La primera llacuna amb tecnologia Wavegarden a Catalunya – i potser a tot Espanya- serà la de Wavegarden Barcelona-Montgat, ubicada al municipi de Montgat i en uns terrenys propietat de la Fundació Montcelimar adscrita a la Universitat de Barcelona, amb qui l’empresa Wavegarden BCN, S.L. ha arribat a un acord per 40 anys.

Quan i com?

Wavegarden Barcelona-Montgat té previst obrir al públic a la primavera del 2018. La instal·lació tindrà una superfície de 48.500m2, una capacitat de 108 surfistes/hora i oferirà –entre altres coses- serveis d‘escola de surf, botiga, lloguer de material, cafeteria/restaurant i una sala polivalent.

La seva activitat serà esportiva i d’oci, i puntualment s’hi organitzaran esdeveniments de surf i corporatius, així com competicions de surf. Wavegarden Barcelona-Montgat tindrà un planter d’entre 40 i 50 persones i te previst obrir tot l’any.

Sostenibilitat ambiental

La tecnologia Wavegarden permet una instal·lació amb una obra civil molt reduïda i integrada en l’entorn, un consum d’energia mínim i un impacte visual i auditiu gairebé inapreciable. L’únic soroll que s’escolta és el de les onades al trencar.

Polivalència i seguretat

La tecnologia desenvolupada per Wavegarden està pensada i adaptada per surfistes de tots els nivells, des de debutants fins als millors de món.

El fet d’estar en un entorn controlat, sense roques ni corrents, és ideal per la iniciació al surf així com l’ensenyança i tecnificació. També és una instal·lació pensada per a la pràctica del surf de les persones amb minusvalideses.

El surf a Montgat

El surf va arribar a Catalunya als anys 80, augmentant el nombre de praticants de forma exponencial any rere any malgrat que el Mediterrani només ofereix condicions per la seva pràctica un centenar de dies l’any, concentrats a la tardor, hivern i primavera. Avui en dia es calcula que hi han més de 4.000 surfistes a tot Catalunya, la majoria concentrats a l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Les platges del sud del Maresme, degut a la seva orientació, a les bones comunicacions i a la seva situació geogràfica sempre han estat molt visitades pels surfistes, i s’hi han dut a terme campionats d’àmbit estatal. L’Associació Catalana de Surf, primera associació que unia els practicants de Catalunya en absència d’una federació catalana, va néixer i va tenir la seva seu a Montgat, lloc a on va sortir la primera escola de surf de Catalunya a mitjans de la passada dècada.